|
Kuřák doutníku
XV. Holomócké dótnik v pomalém kouření
doutníku
3. října 2015 v Olomouci
Pomyslná druhá polovina
sezóny je v plném proudu. Po letní pauze jsme se vydali do zahraničí na
Grand Prix Slovakia v Nitře, ve stejném termínu se konalo Beskydské
kouření na Lučině, i tam jsme vyslali naše zástupce. Naši se ukázali i na
Mistrovství ČR v Brně na konci září. A zkraje října se konal v Olomouci
již patnáctý Holomócký Dótnik, čili soutěž v pomalém kouření doutníku.
Tento rodný bratr dýmky je u nás dýmkařů tolerován, takže se i této
olomoucké akce tradičně účastníme. Taktéž tradičně nás na této soutěži
reprezentuje praporečník Lojza + 1 (někdy i 2). Již s ním v Olomouci byli
Jirka, Aleš, Tomáš a letos nástěnkář Radim.
Další tradicí spojovanou s Dótníkem je doprava. Do
Olomouce se jezdí vlakem. A tak jsme se s Lojzou potkali u domu a pěšky
vyrazili ku vlaku. Vláček měl na odjezdu zpoždění „jen“ asi patnáct minut,
což by nás nechalo v klidu, kdybychom nenarazili na zavřené dveře naší
oblíbené „nádražky“. Naše soutěž
v minulém roce zřejmě nestačila k
nastartování nekonečné prosperity tohoto restauračního zařízení a ono teď
čeká na nového nájemce. A my si museli v trafice koupit pivo v plechovce.
|
|
Titulek reportáže zní poněkud nesmyslně, nicméně jedná se o
doslovný přepis textu pozvánky. Olomoučtí jsou svými "perlami" na
pozvánkách už docela pověstní.
|
Hospoda zvenku vyzdobená, počasí slušné, uvnitř ovšem tradiční zima
a šero.
|
Cesta
proběhla bez potíží, v Olomouci jsme byli cobydup, dokonce jsme stáhli i
část zpoždění, a tak jsme v klidu přestoupili do lokálky která nás měla
převézt do místní části Hejčín, kde leží hospoda U pelikána. Lokálka
měla ovšem taktéž patnáct minut zpoždění, asi abychom si mohli řádně
prohlédnout první nástupiště hlavního nádraží. Lojza měl alespoň čas
trochu zregenerovat své bolavé nohy obuté do nových bot. Minuli jsme
Anču a po několika
minutách kulhavé chůze byli na místě. Hospoda vypadala úplně stejně jako
loni, dokonce i zima a tma uvnitř byly stejné.
Dovnitř nás
nalákala až vůně prdelačky, tradiční to součásti zabíjačkových hodů, které
bývají součástí olomouckých soutěží od nepaměti. Postupně na stolech
přistávaly jitrnice, jelítka a tlačenka, s čerstvým chlebem a některým ze
čtyř druhů piva se chladno v sále snášelo tak nějak líp.
Teplotu jsme pak korigovali tradičním způsobem,
objednáváním čajů s rumem a rumem. Vlastní soutěž byla docela zajímavá,
účastníků nebylo mnoho, a vcelku striktně se rozesadili ke dvěma stolům ve
formátu domácí vs. přespolní.
Kouřily se doutníky Alberto Turrent Triple Play Short
Belicoso. Doutníky byly zajímavé již svým tvarem, byly krátké, široké, s
nápadně tmavě hnědým krycím listem. Spolu s výrazným stříbrným prstýnkem
vypadaly opravdu exkluzivně.
A.Turrent je mexický výrobce, z jeho domoviny je u tohoto doutníku
krycí list, náplň je tvořena směsí nikaragujských a honduraských tabáků.
Soutěž není úplně ideální prostředí pro degustaci doutníku, nicméně můžu
říci že doutník měl plnou chuť, necítil jsem v něm nic rušivě ostrého nebo
hořkého, naopak byl příjemně nasládlý, snad až do čokoládova, výborný pro
zhýčkané dýmkařovy chuťové buňky. Chuť malinko negativně ovlivňuje i
to, že doutník je krátký a s velkým průřezem, čili teplota a způsob hoření
na chuť působí.
Nás během soutěže malinko zklamalo jen to, že doutník nehořel příliš
rovnoměrně, většině soutěžících se stalo že prohoříval po straně, nebo
naopak zůstal neporušený proužek krycího listu. Pak už to bylo o
šikovnosti každého, jak a za co zbývající kus doutníku držel.
Průběh soutěže vydedukujete nejlépe z výsledkové
listiny, zajímavé bylo, že u stolu "hostů" dosáhl nejlepšího času
nástěnkář který se umístil šestý, a všech zbývajících pět již bylo u stolu
"domácích".
I tak bylo zajímavé, že tak krátký doutník vítěz
kouřil více než dvě a čtvrt hodiny. Zřejmě dobrý oddíl, tihle olomoučtí.
|
|
Radim se rozcvičuje s
dýmkou
|
Postupně přechází z
dýmky na doutník
|
|
|
Připravuje se na start
|
A jde se na to
|
|
|
|
A o dvě hodiny později
... už mnoho nezbývá
Nakonec mu doutník zhasnul i když nějaký gram tabáku ještě zbýval. |
Na stolech po nás zůstal
takový nepořádek, že se divím že jsme nemuseli platit příplatek za úklid.
Raději jsme utekli ven, na sluníčko a nedobrovolně se vrátili až na
vyhlášení výsledků.
Nejpozoruhodnější byl závěrečný proslov prezidenta PC
Olomouc, jak ho mrzí, že na soutěž, které věnovali tolik práce a úsilí
přijelo tak málo účastníků. Mluvil nám z duše. Problém je jen v tom, že my
vymetáme kdejaký kout a soutěž, zatímco olomoučtí sedí doma.
|
|
Tomáš Tymel z PC5 Ruda (vlevo) s Pavlem Hartlem z Bruntálu
|
Těžiště dění se přeneslo ke stolu domácích - první
pětka byla jejich
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomáš si hrdě odnáší diplom za 22. místo
|
A Lojza slaví svou
devatenáctku
|
|
|
|
A jedeme domů ... Lojza melancholicky vyhlíží lokálku
která nás odveze k rychlíku na hlavní nádraží |
Po
vyhlášení nás už nic příliš nedrželo, protože uvnitř sálu byl kromě zimy a
šera ještě děsný smrad :-) a tak jsme ještě chvíli klábosili na sluníčku
před hospodou, Lojza ještě vyfotil pár slečen a pomalu jsme se v doprovodu
Mirka Blizňáka vydali k vlaku.
Cesta domů proběhla klidně, měla i edukativní rozměr, v
kupé s námi seděly dámy které jely ze schůze chovatelů kapesních psů,
tuším že bišonků. Dozvěděli jsme se opravdu hodně, hlavně o tom, jak se
mezi sebou dovedou nesnášet lidé v jakémkoli oboru lidské činnosti. Bylo
milé, jak dámy které se věnují chovu roztomilých mazlíčků prožívaly a
komentovaly rozbroje mezi chovateli - přitom by člověk řekl že se taková
činnost přece musí provádět s láskou, tak jako třeba kouření dýmky a
doutníku :-).
A pak už jen taxík z nádraží a byli jsme doma.
A příště pojedeme zas. Protože proto.
ZDE
najdete výsledky |
|