Degustace rumů v baru Vista

Trochu z jiného soudku, a to doslova - v našem domovském lokále jsme ochutnávali rum

13. května 2016


 

  Pátek třináctého pro nás nebyl vůbec smolný, ba naopak, parádně jsme si jej užili. Při posledním řádném dýchánku našeho klubu jsme přijali pozvání na řízenou, odborně prováděnou a komentovanou degustaci rumů. Akce se konala na stejném místě, kde se obvykle scházíme, a protože dva členové Fajfklubu pozvání přijali, dovolujeme si zde degustaci uvést jako takovou malou klubovou akci - koneckonců, už máme na stránkách výlety na přehrady a jiné akce, které nejsou přímo dýmkařské, tak to snad nebude vadit.

    Akci pořádala společnost, dovážející špičkové rumy z oblasti Karibiku a Jižní Ameriky. Barman vyložil na stůl baterii lahví, které měly, jak jsme později zjistili, cenu tak padesát tisíc - když jsme se to dozvěděli, začali jsme se kolem jeho stolu pohybovat mnohem opatrněji.

    Nešlo ale jen o to, ochutnat to, co se v restauračních zařízeních nabízí v cenách od stovky nahoru, ale i dozvědět se něco zajímavého, ba i poučného o vzniku tohoto lahodného nápoje.

     Takže jsme na fotkách i videích sledovali pěstování a zpracování základní suroviny - cukrové třtiny, zprostředkovaně sledovali destilaci i ukládání rumu v sudech. Mezitím jsme ochutnávali vzorky, jak surového, bílého "Agricultural" rumu, tak rumů, které už za sebou měly mnoho let zrání v dubových sudech.  

     Ochutnali jsme rumy, které voněly po sherry díky použitým sudům, ve kterých zrály, rumy ochucené ovocem, kořením, sladké i s kouřovým aroma, známých i nám neznámých značek. I země původu byly různé, od Kuby přes Nikaraguu po Peru. Barman nám namíchal i koktejly, ochutnávku doprovodil tu dílkem čokolády, tam kostkou ananasu ...  bylo zajímavé, jak se některé chutě vzájemně kloubily a posilovaly.

    Celkově jsme zkusili dvanáct vzorků, samozřejmě v přijatelných množstvích, takže jsme na konci ochutnávky sice byli lehce povzneseni, ale odešli jsme bez problému po svých :-)

     Určitě to byla záležitost, která člověku rozšířila obzory, teď už alespoň víme, co se skrývá pod exotickými názvy v nápojových lístcích, a někteří z nás si třeba našli i své favority. 

         

                                                                     Nástěnkář


 

Odborný výklad, jak to vzniká, kudy to teče, jak dlouho to kde leží a jak se to k nám dostane



 

Koncentrovaná vůně a chuť, láhev bratru za čtyři tisíce



 Světlý třtinový rum pevně svíraný nástěnkářem



 
Ochutnávka přilákala i půvabnější polovinu lidstva

Dno už je na dohled ...

Spokojený Marek, zatím netuší, že druhý den ho čeká další ochutnávka rumů v Kostelci na Klání
 

 Každý degustovaný rum měl svůj podrobný popis, včetně mapky místa původu
Například jsme se dozvěděli, že výrobci si s čísly názvy hrají jak chtějí - nevěřte ani letopočtu, natož stáří v letech
 



Drsný Pirát - ve skutečnosti dost sladký Pyrat

  

 

                                                                        
 

 

 

 

  fotografie i text (C)Radim Přikryl