Pátek třináctého pro nás
nebyl vůbec smolný, ba naopak, parádně jsme si jej užili. Při
posledním řádném dýchánku našeho klubu jsme přijali pozvání na
řízenou, odborně prováděnou a komentovanou degustaci rumů. Akce se
konala na stejném místě, kde se obvykle scházíme, a protože dva
členové Fajfklubu pozvání přijali, dovolujeme si zde degustaci uvést
jako takovou malou klubovou akci - koneckonců, už máme na stránkách
výlety na přehrady a jiné akce, které nejsou přímo dýmkařské, tak to
snad nebude vadit.
Akci pořádala společnost,
dovážející špičkové rumy z oblasti Karibiku a Jižní Ameriky. Barman
vyložil na stůl baterii lahví, které měly, jak jsme později
zjistili, cenu tak padesát tisíc - když jsme se to dozvěděli, začali
jsme se kolem jeho stolu pohybovat mnohem opatrněji.
Nešlo ale jen o to, ochutnat to,
co se v restauračních zařízeních nabízí v cenách od stovky nahoru,
ale i dozvědět se něco zajímavého, ba i poučného o vzniku tohoto
lahodného nápoje.
Takže jsme na fotkách i
videích sledovali pěstování a zpracování základní suroviny - cukrové
třtiny, zprostředkovaně sledovali destilaci i ukládání rumu v
sudech. Mezitím jsme ochutnávali vzorky, jak surového, bílého
"Agricultural" rumu, tak rumů, které už za sebou měly mnoho let
zrání v dubových sudech.
Ochutnali jsme rumy, které
voněly po sherry díky použitým sudům, ve kterých zrály, rumy
ochucené ovocem, kořením, sladké i s kouřovým aroma, známých i nám
neznámých značek. I země původu byly různé, od Kuby přes Nikaraguu
po Peru. Barman nám namíchal i koktejly, ochutnávku doprovodil tu
dílkem čokolády, tam kostkou ananasu ... bylo zajímavé, jak se
některé chutě vzájemně kloubily a posilovaly.
Celkově jsme zkusili dvanáct
vzorků, samozřejmě v přijatelných množstvích, takže jsme na konci
ochutnávky sice byli lehce povzneseni, ale odešli jsme bez problému
po svých :-)
Určitě to byla záležitost,
která člověku rozšířila obzory, teď už alespoň víme, co se skrývá
pod exotickými názvy v nápojových lístcích, a někteří z nás si třeba
našli i své favority.
Nástěnkář
|