|
Soustředění PC5
Dýmkařský kemp s překvapením
4. září 2020
S kamarády z
klubu PC5 Ruda nad Moravou nás pojí dlouholeté kamarádství, nebál bych se
říci i přátelství. A moc si vážíme toho, že nás každoročně zvou na své
třídenní soustředění. Vždy se jedná o akci, která je super, kamarádská,
zábavná. Prostě chlapi během tří dnů přijíždí, odjíždí, potkávají se,
klábosí, bafají ze svých dýmek, leccos vypijí a snědí … víkendová pohoda.
Pivo na čepu, makrely na tyčkách, maso na pánvi, whisky na stole …
Letos ale bylo leccos jinak.
U nás se vyvíjel plán na účast
postupně, v prvé řadě bylo jasné, že s nástěnkářem pojede Jirka. Nejdřív
to vypadalo na sobotu, možná s noclehem na neděli, nakonec se plán ustálil
na výjezdu v pátek časně odpoledne s plánovaným nočním návratem. Nástěnkář
měl totiž v sobotu program, který se nedal odmítnout, souvisel s úplně
jinou sportovní kategorií, než je kouření dýmek – kouřilo se z výfuků- a
tak jsme se rozhodli, že podstoupíme ještě v pátek dvouhodinovou půlnoční
cestu do vlastních postelí.
PC5 byl na místě už v pátek v silné
sestavě, nemile nás překvapila nepřítomnost Tomáše, který utrpěl
autonehodu, naštěstí se rychle zotavuje. Pak nás ještě překvapila
nepřítomnost piva, které přivezl David až v podvečer :-), i když mně, coby
řidiče, to příliš netrápilo. Normálně jsme se rozesadili na terase,
připíjeli na zdraví Oldovi, který měl navíc narozeniny, zdravili se s
dalšími příchozími, a ničeho mimořádného se neobávali. Občas jsme zahlédli
několik sympatických mladíků, kteří očividně kutili něco u lesa za chatou,
ale bylo nám řečeno, že to je syn hostitele s kamarády, a že si ho nemáme
všímat.
Kolem osmé večerní někdo zavelel, ať si vezmeme své nápoje
a přemístíme se za chatu, že bude večeře. A teď nastal šok. Na kraji
lesa, u dlouhého pracovního stolu, kmitali tři mladí kuchaři a chystali
nám čtyřchodové degustační menu. A opravdu to nebyly špekáčky na klacku
:-)
Ukázalo se, že jeden z mladých mužů byl syn majitele
nemovitosti a že je součástí gastronomického projektu Od lesa, kterým
interpretují klasické recepty české kuchyně moderním způsobem. Za sebou
mají praxi ve špičkových restauracích a teď se rozhodli své umění ukázat
dýmkařům. Na popis toho, co se za chatou dělo, se těžko hledají slova.
Koncert přípravy jídel, která by neurazila náročného návštěvníka drahého
restaurantu, to byla pastva pro oči a posléze i pro chuťové buňky. A
nakonec jsme byli do přípravy vtaženi všichni. Jako první chod byla
podávána variace na starou dobrou šunkovou rolku s křenem, zde v podobě
šlehačky ochucené křenem, se šupinami uzené a sušené šunky, lehce posypané
strouhanými chlebovými kůrkami. Zajímavé, jak umí moderní variace na
známou klasiku překvapit. Další chod byl trochu cizokrajný, uzený
losos, podávaný na červené řepě a pěně z podmáslí, s trochou kopru nahoře.
Oficiální název byl asi jiný, ale popis surovin vystihuje podstatu. Opět
krásné propojení chutí, a to vše si představte na čerstvém vzduchu s lesem
za zády. Vše podáváno samozřejmě na porcelánu, žádný plast a papír.
Další v pořadí byla polévka – znovu variace na klasiku, bramboračka, ovšem
z tři dny taženého vývaru, s dušenými hříbky a podávaná s vejcem a
pečenými bramborami. A pak jsme dostali příležitost něco si vytvořit
sami. Každý dostal do ruky kuličku z těsta, vylepšeného sádlem a extraktem
z černého piva. Z něj jsme si vytvořili placky, které jsme si sami opekli
nad dřevěným uhlím. A ve spolupráci s kuchaři doplnili marinovaným
grilovaným bůčkem, fermentovaným česnekem a zeleninovým salátem, vše
zakápnuto vepřovým rosolem.
Protože sám rád a často vařím, dovedu
si představit náročnost této mise. Mládenci byli na místě 24 hodin předem,
aby vše v improvizovaných podmínkách dokázali připravit. Sklidili také
několikrát potlesk na otevřené scéně, a opravdu si ho zasloužili. Zážitek
to byl zcela mimořádný.
Vším se prolínaly Františkovy záchranářské
historky, povídání o cestování a o dýmkách, oko motoristy potěšil David,
který přijel busíkem VW ročník ´89, samé radosti. Bohužel pro nás,
čtyřchodová večeře nám notně ukrojila z času, který nám toho dne zbýval.
Takže jsme ještě zavolali rekonvalescentovi Tomášovi, pozvali kamarády na
naše soustředění, které se bude konat místo letošní Starostovy fajfky, a
vyrazili jsme k domovu.
Po dvou hodinách strávených na skoro
prázdné noční dálnici jsme se mohli překlopit do vlastních postelí a s
ještě plnými žaludky vzpomínat na úžasný večerní zážitek. A to, že
největší zážitek vlastně nebyl dýmkařský ani trochu nevadilo ... nebylo to
zdaleka poprvé :-)
|
|
Decentní start.
|
Oldova narozeninová
párty
|
|
|
Teoretický úvod
chlapců Od lesa
|
S vykulenýma očima koukáme na ten koncert
...
|
|
|
Zde řepa-pěna z
podmáslí-uzený losos- kopr
|
... a zde bramboračka.
|
|
|
Alexův bratranec
|
Tady se griluje marinovaný bůčíček :-)
|
|
|
Jirka si žmoulá svou kuličku
|
... vlastní výtvor na závěr
|
|
|
Nástěnkář
|
|