5. HOLOMÓCKÉ DÓTNIK

Olomouc, 8. říjen 2005

Reportáž z pera a fotoaparátu praporečníka Valašského Fajfklubu Lojzy Chumchala.

Vzhledem k tomu, že mé literární schopnosti nejsou tak dokonalé jako schopnosti našeho nástěnkáře, dovolím si místo obsáhlého literárního útvaru předvést spíše něco podobného komiksu... 


 

Zde bylo dějiště celé události - olomoucká hospůdka U pelikána situována vcelku daleko od centra, díky čemuž budila dojem tiché vesnické hospůdky. Sluníčko svítilo a tak většina lidí vychutnávala u piva jeden z posledních krásných dnů babího léta.

 

Kouřily se ručně balené vlhké doutníky typu Torpedo. Nejen mně při pohledu na něj zatrnulo... Nakonec jsme se výzvy nezalekli, u sousedů jsme zjistili který konec patří do pusy a začali jsme.

 

Na zdárný průběh soutěže dohlížela skupinka pohledných rozhodčích.

 

Vzhledem k významu této události přijela i TV Prima. Že by se začalo připravovat volné pokračování oblíbené reality show pod názvem Vyhulení? Ale abych nekřivdil - paní redaktorka se nenechala dlouho přemlouvat a zapálila si s námi

 

Po delším přemlouvání se nechal k soutěžení nechal přemluvit i Michal Hubacz, náš kolega ze serveru Dymka.net a zároveň majitel internetového obchodu eTRAFIKA.CZ

 

"Jak se vám kouří?", "Jakou máte techniku?" vyptává se televize jednoho z favoritů. Mé doporučení je hlavně neodpovídat - přece jen vše, co řeknete, muže být použito proti vám

 

Tady jsme - reprezentace z Valašska, která se za své výkony tentokrát věru nemusela stydět

 

Atmosféra byla opravdu hustá a všichni účastníci si ji užívali z plných plic. Aby toho nebylo málo, využili někteří soutěžící času mezi taháním z doutníku také k vykouření cigarety.

 

Aleš již od počátku začal pracovat na svém prvenství v dosažení nejdelšího popílku. Protože vítěz může být jen jeden, tak jsem v klidu odklepával a spíše se soustřeďoval na co nejpomalejší kouření.

 

Jak je vidět, vše vyšlo na výbornou. Díky dokonalé technice se Alešovi povedlo celé dvě hodiny neodklepávat a dosáhnout tak popílku v délce celých 9 cm! Krátce na to mu však doutník vyhasl - nicméně i tak mu dvě hodiny stačily na dosáhnutí skvělého desátého místa

 

První hodina kouření byla skvělým zážitkem - osobně musím uznat, že jsem tak dobrý doutník ještě nekouřil. Nicméně s přibývajícím časem se chuť výrazně zhoršila a jediný způsob, jak ji překonat, byl stálý přísun panáků Myslivce

 

Jedním ze soutěžících (a zárověň patronem celé soutěže) byl Ing.Jan Cetkovský - prezident HDK. Celé klání se vydařilo na jedničku, nezbývá než gratulovat

 

2 hodiny, 40 minut a 10 vteřin. Skvělá fotka ve skvělý okamžik. Autorovi se povedlo zachytit vyhasínání mého doutníku - o minutu později jsem již hlásil konec. Tímto výkonem jsem dosáhl na skvělé třetí místo. Zbývají už pouze dva soutěžící

 

Těsně před koncem třetí hodiny se rozhodlo o vítězi. Vzhledem k výbornému času se však člen HDK rozhodl pokračovat.

 

Tady je. Šťastný a spokojený, nicméně zcela jistě se spáleným jazykem tak jako my. Na několika místech propálený doutník symbolicky "típl" ve skvělém čase 3:33:33

 

Bylo to náročné, ale zvládli jsme to. Spokojený Aleš si odnáší svoji trofej




(C) Alois Chumchal, praporečník Valašského Fajfklubu, 10. října 2005